Mixup - trgovina in dogodki

koktajl ali koktejl

Izvor imena koktajl ali koktejl je zavit v tančico skrivnosti

Koktajl ali koktejl, to je zdaj vprašanje? Ste že kdaj poskusili koktajl? To je mešanica, če se malo pošalim, zmešanica TOP alkoholnih ali brezalkoholnih okusov v še bolj TOP pijačo, ki poživi, stimulira in da človeku krila. Nekateri pri nas Coctailu, ki je angleški izraz, pravijo koktajl, bere in sliši pa se tudi različica koktejl. V SSKJ se uporabljata oba izraza koktajl ali koktejl, kot tudi angleška verzija, ki pa v našem jeziku pomeni petelinji rep. Izvor imena koktajl ali koktejl ni znan, saj o njem kroži vrsta nepotrjenih legend, sega pa v daljno preteklost začetkov ZDA, kjer so koktajli prvič nastali.

Kaj ima petelinji rep s koktailom?

Vsi vemo, da obstajajo petelinji boji že od nekdaj. Ponosni lastniki so svoje krasotce vzgajali za zmagovalce in petelini v boju niso odnehali, dokler eden ni podlegel. Legenda pravi, da je lastnik zmagovalnega petelina imel pravico, da je poraženemu petelinu lahko populil čudovita, pisana peresa, ki jih je potem imel za okras. To je bila neprecenljiva trofeja, ki jo je bilo treba zaliti s pijačo. No, ne petelinja peresa, ampak grlo lastnika zmagovalnega petelina. Komaj so čakali na okusno in neobičajno zmešano pijačo, ki so jo sprva imenovali petelinji rep – angleško Cock’s Tail. Sčasoma sta se ti dve besedi združili v eno in nastala je angleška beseda Cocktail, ki se je pri nas poslovenila kot koktajl ali koktejl. Ni pa znano, ali so bili že prvi koktajli pisanih barv ali ne.

Manj prepričljiva verzija izvora imena koktajl ali koktejl naj bi izhajala iz Francije in sicer iz imena za kozarec, ki so ga uporabljali za jajce (francosko coquetier). Iz tega kozarca so jedli kuhano jajce. Še ena verzija pa pravi, da ime Coctail izhaja iz koktajlov, ki niso premešani. Ti koktajli se naredijo tako, da se v kozarec previdno in počasi natakajo različni likerji različnih barv, ki imajo tudi različne gostote. Hkrati imajo različno vsebnost sladkorja ter alkohola. Če se različne likerje res previdno natoči enega za drugim, potem se plasti med seboj ne pomešajo in so ločene, zato so zelo barvite ter spominjajo na petelinji rep. Vendar je to le domneva.

koktajl ali koktejl

Koktajl ali koktejl skozi čas

Današnji koktajli se ne morejo primerjati s prvimi koktajli iz zgodovine ZDA, kjer je koktajl nastal. Zgane pijače je večinoma sestavljal domač, ne preveč kvaliteten viski. Viski in ostale žgane pijače so izdelovali iz žitaric. Alkoholne pijače so imele zelo visok procent alkohola. Žgane pijače niso starali, s čimer so si lahko precej ogrozili lastno zdravje. Vendar so iz Evrope začele prihajati boljše žgane pijače ter znanje o destilaciji, kar je pospešilo proizvodnjo žganih pijač tudi v Ameriki. Iz salonov divjega zahoda, kot jih poznamo iz filmov, kjer so se ljudje srečevali, so začeli nastajati ameriški bari, kjer pa so nastali tudi prvi koktajli. Nekateri so bili prave uspešnice velikih razsežnosti, drugi pa so hitro padli v pozabo.

 

Kako pa je s koktajli danes?

Na začetku so poznali le alkoholne koktajle, danes pa poznamo tudi brezalkoholne. Alkoholni koktajli so lahko s pivom, burbonom, konjakom, brandyjem, ginom, rumom, sakejem, tekilo, vodko, viskijem, vinom in mešani (zmiksani). Shotsi so ta kratki koktejli, poznamo pa še goreče koktajle, ki so še posebej atraktivni. O tem si poglejte naš video na tej povezavi https://www.mixup.si/shot-ogenj/. Različic je res nešteto in vsak dan nastane kakšen nov. Vse je odvisno od znanja in kreativnosti barmana, ki koktajle zmeša. Pa seveda od surovin, ki jih ima na razpolago.

V naši spletni trgovini boste našli inovativne in zabavne koktajle, ko jih lahko naročite na dom in s prijatelji, sodelavci ali družino praznujete online preko Zooma neglede na to, na kateri lokaciji ste. To je super, ker ste nekateri tako lokacijsko vsaksebi, da se težko dobite vsi naenkrat skupaj. Na spletu iz domačega naslonjača pa ni težava, mar ne? Končno boste lahko vključili prav vse. Mi pa za vas pripravimo pakete s koktajli in vsemi pripomočki za TOP zabavo.

V košarici ni izdelkov.